İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin ABD-İran mutabakatından duyduğu rahatsızlığı ve durumu ‘İsrail’in otobüsün altına atılması’ olarak nitelendirdiğini bildirdi.
İsrail’in Kanal 13 televizyonu, Tel Aviv yönetiminin ABD ve İran arasında varılan mutabakattan duyduğu rahatsızlığı ve durumu ‘İsrail’in otobüsün altına atılması’ olarak nitelendirdiğini bildirdi. İsmi açıklanmayan İsrailli yetkililer, anlaşmanın kendilerini zor durumda bıraktığını belirtti.
Üst düzey bir İsrailli yetkili, ABD-İran mutabakatını ‘İsrail açısından şok edici’ olarak tanımlayarak, Tel Aviv’in müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanacağını öngördüğünü ifade etti. Kanal 13, Başbakan Binyamin Netanyahu ile ABD Başkan Yardımcısı JD Vance arasında 14 Haziran’da Lübnan’daki İsrail askeri varlığına ilişkin gergin bir telefon görüşmesi yapıldığını da ileri sürdü.
Yapılan habere göre, görüşmede İran ile varılan anlaşmanın bazı maddeleri gündeme geldi. İsrailli bir yetkili, İsrail ordusunun Lübnan’dan çekilmeyeceğini ancak gelecekteki askeri faaliyetlerin yeniden değerlendirileceğini söyledi. Üst düzey bir ABD’li yetkili ise anlaşmanın İsrail’in Lübnan’ın güneyinden çekilmesini içermediğini ve Tel Aviv’in ‘kendini savunma hakkını’ koruyacağını belirtti.
Öte yandan Kanal 15 televizyonu, İsrail Güvenlik Kabinesi’ndeki bazı bakanların Başbakan Netanyahu’dan Lübnan’daki operasyonların sürdürülmesini ve daha fazla bölgenin kontrol altına alınmasını talep ettiğini aktardı. Netanyahu, kabine toplantısında temel hedeflerinin ‘en yoğun baskılar altında dahi hareket serbestisini korumak’ olduğunu vurguladı.
İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, ordunun sınır hattına çekilmeyeceğini ve askerlerin riske atılamayacağını ifade etti. Bazı kabine üyeleri ise ABD Başkanı Donald Trump’ı ‘petrol ve para karşısında taviz vermekle’ eleştirdi.
Netanyahu daha önce yaptığı açıklamada, ABD-İran anlaşmasının ayrıntılarını bilmediğini ancak Lübnan’da kontrol altında tuttukları bölgelerde kalma tutumunu sürdüreceklerini belirtmişti. ABD, İran ve Pakistan arabuluculuğunda yürütülen temaslar sonucunda taraflar, İran’a yönelik çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan bir mutabakat zaptı üzerinde uzlaşıya vardıklarını duyurmuştu.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap