SON DAKİKA
--:--:--

Kürşad Zorlu Türkistan’da Ahilik Modeliyle İşbirliğini Öne Çıkardı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, Kazakistan’da düzenlenen sempozyumda Ahilik modelinin Türk dünyasında işbirliğini güçlendireceğini belirtti.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Kürşad Zorlu Türkistan’da Ahilik Modeliyle İşbirliğini Öne Çıkardı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, Kazakistan’ın Türkistan kentinde başlayan “Hoca Ahmet Yesevi Yolunda Ahilik” Sempozyumu’nda konuştu. Zorlu, Türk dünyasının ortak mirasına sahip çıkmak ve ülkeler arası işbirliğini güçlendirmek amacıyla yerli ve milli Ahilik modelini yeniden gün yüzüne çıkardıklarını vurguladı. Bu adımın, özellikle Türkiye ve Kazakistan arasında ticaret ve kurumlar arası ilişkileri geliştirmeyi hedeflediğini belirtti.

Kürşad Zorlu, konuşmasında İslam dininin geniş coğrafyalara yayılmasında Türkistan’ın kilit rolünü hatırlattı. Hoca Ahmet Yesevi’nin yüzyıllar önce bu topraklardan yaktığı meşalenin Anadolu’nun manevi gelişiminde büyük payı olduğunu söyledi. Yesevi düşüncesinde akıl, ilim, dayanışma ve emeğin kutsallığının temel ilkeler arasında yer aldığını ifade etti.

Yesevi’nin bu anlayışının zamanla Ahi Evran’a nakşedildiğini anlatan Zorlu, Ahi Evran’ın da işe ve emeğe sahip çıkarak Anadolu’da Ahilik teşkilatının temellerini attığını kaydetti. Dericilik yapanlar ve zanaatkarlar arasında pir olarak kabul edilen Ahi Evran, 32 başlık altında şekillenen Ahilik teşkilatını asırlar boyunca ticaretin ve dayanışmanın omurgası haline getirdi.

Ahilik Modeliyle İşbirliği Çağrısı

Zorlu, günümüzde toplam kalite yönetimi ve tüketici hakları gibi yaklaşımların Ahilik teşkilatınca yıllar boyu uygulandığını belirtti. Bu programın sadece tarihi bir sorumluluğu yerine getirmediğini, aynı zamanda ülkelerin birlikte üretime ve insan odaklı çalışma sistemine olan ihtiyacını güçlendirdiğini ifade etti. Ahiliğin, esnafın yanı sıra devlet erkânını ve padişahları bile kapsayan güçlü bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.

Mayıs ayında Türkistan’da Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’nin düzenleneceğini dile getiren Zorlu, bu faaliyetin zirvenin ruhuna güçlü bir anlam katacağına inandığını söyledi. Zorlu, Ahiliğin önce Türkiye ve Kazakistan arasındaki iş, ticaret ve kurumlar arası ilişkilere uyarlanarak büyük bir seferberliğin başlatılması çağrısında bulundu. Ardından bu modelin tüm Türk dünyasında yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Sempozyumda Önemli Katılımlar ve Mesajlar

Sempozyumun açılış törenine Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Türkistan Eyaleti Valisi Nuralhan Kuşerov ve Kazakistan’ın iktidar partisi Amanat Partisi İcra Sekreteri Daulet Karibek gibi önemli isimler katıldı. Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu ile Ahmet Yesevi Üniversitesi yöneticileri de törende yer aldı. Kazakistan Parlamentosu Senato Milletvekili Darhan Kıdırali, Senato Başkanı Maulen Aşimabayev’in Yesevi’nin Türk birliğinin manevi temeli olduğuna dair mesajını iletti.

Açılış töreninde Türkistan’dan Anadolu’ya uzanan Ahilik teşkilatının tarihini anlatan bir film gösterildi. Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı’nın düzenlediği Ahilikte ustalığa kabul edilme töreni olan “Şed Kuşatma Töreni” ise katılımcılardan büyük ilgi gördü. Türkiye’den 9 üniversite rektörü ve 30’un üzerinde akademisyenin katıldığı sempozyum, iki gün boyunca çeşitli oturumlarla devam edecek.

Yorum Yap

Benzer Haberler
ABD CENTCOM İran’a Karşı Yeni Saldırı Başlattı
ABD CENTCOM İran’a Karşı Yeni Saldırı Başlattı
ITU’s Autonomous Ground Vehicle Ayaz Achieves Second Place Globally
ITU’s Autonomous Ground Vehicle Ayaz Achieves Second Place Globally
Milli Piyade Tüfeği MPT76 MH Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Teslim Edildi
Milli Piyade Tüfeği MPT76 MH Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Teslim Edildi
2026 Dünya Kupası Finali Tarihi Anlara Sahne Olacak
2026 Dünya Kupası Finali Tarihi Anlara Sahne Olacak
Ege Denizi’nde Göçmen Operasyonları Sahil Güvenlik 39 Kişi Yakaladı 8 Kişi Kurtarıldı
Ege Denizi’nde Göçmen Operasyonları Sahil Güvenlik 39 Kişi Yakaladı 8 Kişi Kurtarıldı
Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’in de Aralarında Bulunduğu 24 Kişi Tutuklandı
Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’in de Aralarında Bulunduğu 24 Kişi Tutuklandı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.