SON DAKİKA
--:--:--

ABD İran’a Abluka Başlattı Savaş İhtimali Yükseldi

ABD, İran’a yönelik ablukayı başlattı. Trump, ‘İran’ın şantajına izin vermeyeceğiz’ derken, İran’dan savaş tehditleri yükseldi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD İran’a Abluka Başlattı Savaş İhtimali Yükseldi

ABD Başkanı Donald Trump’ın duyurduğu ve dün saat 17:00 itibarıyla başlaması beklenen abluka, İran’a yönelik uygulanmaya başlandı. ABD, Umman Körfezi’nde başlayacak ablukayla tüm gemi trafiğini denetim altına almayı hedefliyor. Ablukanın başlamasının ardından İran’dan ABD’ye yönelik sert tehditler gelmeye devam etti.

İran’dan ABD’ye Tehdit

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Sözcüsü Hüseyin Muhibbi, ABD’nin Hürmüz Boğazı’na yönelik abluka başlatmasına tepki gösterdi. Muhibbi, savaşın devam etmesi halinde düşmanın tasavvur edemeyeceği askeri kapasiteleri devreye sokacaklarını belirtti. Muhibbi, “Öyle savaş yöntemlerini kullanacağız ki düşman, karşı koyacak yeterli güce sahip olmayacak” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump, abluka sonrası yaptığı açıklamada, İran’ın şantaj yapmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Trump, İran’ın nükleer silaha sahip olamayacağını ve uygulanan ablukayla İran’ın hiçbir iş yapamaz hale getirileceğini söyledi. Şu anda herhangi bir çatışmanın yaşanmadığını da ekledi.

Wall Street Journal’ın haberine göre, 15’ten fazla ABD savaş gemisi İran’a yönelik ablukayı uyguluyor. İngiltere Deniz Ticaret Örgütü (UKMTO) ise ABD’nin abluka kararı kapsamında İran limanları ve kıyı bölgelerini kapsayan deniz erişim kısıtlamalarının yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Ablukanın Detayları ve Gelişmeler

ABD ordusundan yapılan açıklamada, ablukanın Umman Körfezi’nde uygulanacağı ve izinsiz giren-çıkan gemilerin ziyaret ve arama hakkına tabi olabileceği belirtildi. Ablukanın bayrağa bakılmaksızın tüm gemi trafiğini kapsadığı ifade edildi.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, Trump’ın abluka çıkışını blöf olarak değerlendirerek, “Belki diğer kartlarımızı ortaya koyarız” şeklinde konuştu. Tahran yönetiminden gelen başka bir açıklamada ise Basra Körfezi ve Umman Denizi’ndeki İran limanlarının hedef alınması halinde, “bölgedeki hiçbir limanın güvende olmayacağı” uyarısı yapıldı.

Öte yandan Axios, ABD’nin son görüşmelerde İran’dan uranyum zenginleştirmeyi 20 yıl durdurmasını istediğini, ancak İran’ın buna karşı çıkarak çok daha kısa bir sınırlama önerdiğini yazdı. Uranyum zenginleştirme ve İran’ın mevcut stokları konusundaki anlaşmazlığın, anlaşmaya varılamamasının ana nedeni olduğu belirtildi.

CNN, ABD’li yetkililerin önümüzdeki hafta ateşkes sona ermeden önce İranlı yetkililerle ikinci bir yüz yüze toplantının mümkün olup olmadığını değerlendirdiğini bildirdi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
ABD İran’a Abluka Başlattı Savaş İhtimali Yükseldi
ABD İran’a Abluka Başlattı Savaş İhtimali Yükseldi
ABD İran Müzakerelerinde Çerçeve Anlaşma Yaklaşıyor
ABD İran Müzakerelerinde Çerçeve Anlaşma Yaklaşıyor
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan Trump’ı Kınadı Papa’ya Destek Verdi
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan Trump’ı Kınadı Papa’ya Destek Verdi
Trump İran’a Ateş Püskürdü Hürmüz Anlaşması İptal Oldu
Trump İran’a Ateş Püskürdü Hürmüz Anlaşması İptal Oldu
Irak’ta Yeni Cumhurbaşkanı Nizar Amedi Seçildi
Irak’ta Yeni Cumhurbaşkanı Nizar Amedi Seçildi
Trump’tan Çin’e İran Uyarısı Silah Gönderirseniz Sorun Yaşarsınız
Trump’tan Çin’e İran Uyarısı Silah Gönderirseniz Sorun Yaşarsınız
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.