SON DAKİKA
--:--:--

Bakan Bayraktar: Hürmüz Boğazı’ndaki Petrol Kesintisi Enerji Arz Güvenliğini Etkilemiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Hürmüz Boğazı’ndaki petrol sevkiyatının durmasının Türkiye’nin enerji arz güvenliğini etkilemediğini belirtti. Yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarının sürdüğünü vurguladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Bayraktar: Hürmüz Boğazı’ndaki Petrol Kesintisi Enerji Arz Güvenliğini Etkilemiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel’in Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasıyla ortaya çıkabilecek enerji ve ham madde tedariki risklerine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Bayraktar, Türkiye’nin geçen yıl itibarıyla Hürmüz Boğazı üzerinden doğal gaz tedarikinin bulunmadığını belirtti.

Bakan Bayraktar, Hürmüz Boğazı’ndaki LNG arzındaki azalışın Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliği üzerinde bir etkisi olmadığını vurguladı. Aynı dönemde toplam petrol ithalatının 50,4 milyon ton olduğunu, bunun yaklaşık 5 milyon tonluk kısmının Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleştiğini aktardı. Bayraktar, “Hürmüz Boğazı’ndaki petrol sevkiyatının durması arz güvenliği açısından yönetilebilir alanda kalmakta ve herhangi bir sorun oluşturması beklenmemektedir.” ifadesini kullandı.

Enerjide Tam Bağımsız Türkiye Politikası Devam Ediyor

Enerji arz güvenliğini kalıcı hale getirmek ve dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla “Enerjide Tam Bağımsız Türkiye Politikası” kapsamında yerli ve yenilenebilir enerji yatırımları hızlandırıldı. Bayraktar, bu yılın mart ayı sonu itibarıyla elektrik kurulu gücünde yenilenebilir kaynakların payının yüzde 62,4’e ulaştığını bildirdi. Yerli ve yenilenebilir kaynakların toplam payı ise yüzde 71,6’nın üzerine çıktı.

Geçen yılın üretim verilerine göre yenilenebilir kaynaklı elektrik üretiminin toplam payı yüzde 43,3 olarak kaydedildi. Türkiye, 6 derin sondaj ve 2 sismik araştırma gemisiyle petrol ve doğal gaz arama-sondaj faaliyetlerini sürdürüyor.

Keşfedilen Sakarya Gaz Sahası’nda günlük doğal gaz üretimi 9,5 milyon metreküpe çıkarıldı. İlk yüzer üretim platformu “Osman Gazi” ile bu yıl günlük üretimin 20 milyon metreküpe, 2028’de devreye alınması planlanan ikinci platformla ise 45 milyon metreküpe yükseltilmesi hedefleniyor.

Gabar’daki petrol keşfiyle günlük üretim 81 bin varile ulaştı. Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi’nin kapasitesi 1,7 milyar metreküp, Silivri Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi’nin kapasitesi ise 4,6 milyar metreküp olarak açıklandı.

Tuz Gölü ve Silivri tesislerinin toplam günlük gazlaştırma kapasitesi 155 milyon metreküp olarak belirtildi. Mart 2026 döneminde günlük ortalama 210 milyon metreküplük talep, mevcut altyapı sayesinde güvenle karşılanıyor. Toplam 6,3 milyar metreküp kapasiteli yer altı depolama tesislerinin doluluk oranı yüzde 72 seviyesinde bulunuyor.

Bakan Bayraktar, bölgesel ve küresel işbirliklerine önem verildiğini belirterek, enerji diplomasisi yoluyla petrol, doğal gaz, madencilik ve nükleer enerji alanlarında stratejik ortaklıklar kurulduğunu ve bu anlaşmalarla enerji arz güvenliğinin garanti altına alındığını ifade etti. Mevcut uluslararası enerji krizine rağmen Türkiye’nin güçlü enerji altyapısı, çeşitlendirilmiş kaynak portföyü ve artan yerli üretim kapasitesi sayesinde enerji arz güvenliği açısından herhangi bir risk öngörülmediğini sözlerine ekledi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Bakan Bayraktar: Hürmüz Boğazı’ndaki Petrol Kesintisi Enerji Arz Güvenliğini Etkilemiyor
Bakan Bayraktar: Hürmüz Boğazı’ndaki Petrol Kesintisi Enerji Arz Güvenliğini Etkilemiyor
Vergi Konseyi Yeni Yönetimini Belirledi Abdullah Erdem Cantimur Başkan Oldu
Vergi Konseyi Yeni Yönetimini Belirledi Abdullah Erdem Cantimur Başkan Oldu
Türkiye Süt Üretiminde Avrupa Üçüncüsü Bakanlık Destekleri Sonucu Büyüdü
Türkiye Süt Üretiminde Avrupa Üçüncüsü Bakanlık Destekleri Sonucu Büyüdü
Azerbaycan Türkiye’ye 33 Milyar Metreküp Doğal Gaz Tedarik Edecek
Azerbaycan Türkiye’ye 33 Milyar Metreküp Doğal Gaz Tedarik Edecek
Sıfır Atık Forumu 5-7 Haziran’da İstanbul’da Yapılacak
Sıfır Atık Forumu 5-7 Haziran’da İstanbul’da Yapılacak
Altın Kilogram Fiyatı 6 Milyon 680 Bin Liraya Yükseldi
Altın Kilogram Fiyatı 6 Milyon 680 Bin Liraya Yükseldi
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.