Bakan Kacır, 2025 AR-GE verilerini açıkladı. Harcamalar 24,8 milyar dolara, insan kaynağı 318 bine ulaştı. Kadınların AR-GE’deki payı da arttı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2025 yılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri Araştırması sonuçlarına göre AR-GE harcamalarında ve insan kaynağında rekorlar kırıldığını duyurdu. Kacır, bu verileri sosyal medya hesabından paylaştı.
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2025 yılında AR-GE harcamaları bir önceki yıla göre 19,8 milyar dolardan 24,8 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde AR-GE alanında çalışan insan kaynağı ise 318 bin kişiye ulaştı. AR-GE harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 1,55 olarak kaydedildi.
Toplam AR-GE harcamalarının önemli bir kısmı, yaklaşık yüzde 65’i, şirketler tarafından gerçekleştirildi. Bu durum, özel sektörün inovasyon ve araştırma faaliyetlerine olan ilgisini ve yatırımını ortaya koyuyor.
Bakan Kacır, AR-GE insan kaynağının yüzde 34,1’inin kadınlardan oluştuğunu belirtti. Ayrıca, yükseköğretim kurumlarındaki AR-GE çalışanlarının yüzde 48,1’inin kadın olduğu vurgulandı. Bu oranlar, kadınların bilim ve teknoloji alanındaki artan rolüne işaret ediyor.
İmalat sanayisindeki AR-GE harcamalarının dağılımı da paylaşıldı. Harcamaların yüzde 47,7’si yüksek teknoloji alanında faaliyet gösteren girişimler tarafından yapıldı. Yüzde 40,7’lik bir kesim ise orta-yüksek teknoloji alanındaki girişimlere ait oldu.
Kacır, Türkiye’nin AR-GE ve inovasyon ekosisteminin üniversiteler, teknoparklar, AR-GE ve tasarım merkezleri, yenilikçi girişimler ve araştırmacılarla sürekli olarak ileriye taşındığını ifade etti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap