Gagavuzya Başkanı Evghenia Gutul, cezaevinden yazdığı 30 mektubu kitaplaştırdı. Kitap, Moldova’daki siyasi baskıları ve yargılama sürecini anlatıyor.
Moldova’nın Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı Evghenia Gutul, cezaevinden kaleme aldığı 30 mektubu ‘Gutul Davası: Siyasi Zulmün Anatomisi’ adlı kitapta topladı. Gutul, 5 Ağustos 2025’te Moldova’nın başkenti Kişinev’de görülen davada 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Yaklaşık 300 gündür tutuklu bulunan Gutul’un yayımladığı kitap, Gagavuzya ile Moldova merkezi yönetimi arasındaki gerilimi, tutuklanma sürecini ve siyasi baskıları birinci elden aktarıyor. Kitap, Gutul’un hücre hapsine alınmasına zemin hazırlayan olayları da detaylandırıyor.
Kitabın yayımlanması, uluslararası hukuk çevrelerinde dikkat çekti. İspanyol avukat Gonzalo Boye, mektup derlemesini ‘Moldova’daki siyasi baskının hazır delili’ olarak nitelendirdi. Bu değerlendirme, davanın siyasi amaçlı olduğu yönündeki iddiaları güçlendirdi.
Gutul, AB aday ülkesi Moldova’da siyasi baskıların ülke geneline yayıldığını vurguluyor. Kitabında, merkezi Kişinev yönetiminin Gagavuzya’nın özerk statüsünü nasıl aşındırdığını somut örneklerle ortaya koyuyor. Gutul, ‘Sandu yönetimindeki Moldova, tüm Avrupa için bir alarm zilidir. ’Avrupa değerleri’ söyleminin ulusal egemenliği yok etmek, halkı yoksullaştırmak ve muhaliflere yönelik siyasi baskıyı meşrulaştırmak için nasıl araçsallaştırılabildiğini gözler önüne seriyor’ ifadelerini kullandı.
Gutul, mektuplarında yargılama sürecini hukuki açıdan da ele alıyor. Usul hatalarını ve şekli duruşmaları belgeleyerek mahkûmiyet kararının önceden belirlenmiş olduğunu ileri sürüyor. Bu tespitler, çok sayıda hukuki normun ihlal edildiğini belirten uluslararası hukukçular tarafından da destekleniyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap