Türkiye ekonomisi, Nisan ayında enflasyon, dış ticaret ve faiz kararı gibi kritik göstergelerin açıklanacağı yoğun bir takvime giriyor.
Türkiye ekonomisi için Nisan ayı, kritik verilerin açıklanacağı ve önemli toplantıların yapılacağı yoğun bir döneme işaret ediyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2 Nisan’da Van’da mart ayı dış ticaret istatistiklerini açıklayacak. Ardından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Nisan’da mart ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaşacak; bu süreç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 22 Nisan’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısıyla devam edecek.
Bakan Bolat, şubat ayında ihracatın uluslararası zorluklara rağmen yüzde 1,6 artışla 21 milyar 65 milyon dolara ulaştığını daha önce belirtmişti. Bu rakam, en yüksek ikinci şubat ayı ihracatı olarak kayıtlara geçmişti. TÜİK’in açıklayacağı mart ayı enflasyon verileri, bölgedeki jeopolitik gelişmelerin ekonomiye yansımalarını görmek açısından önem taşıyor. Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 2,96, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 2,43 artış göstermişti.
TÜİK, 8 Nisan’da mart ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını duyuracak. Şubat ayında BIST 100 endeksi, tüketici fiyat endeksi ile indirgendiğinde yüzde 7,06 ile en yüksek aylık reel getiriyi sağlamıştı. Kurum, 10 Nisan’da şubat ayı sanayi üretimi endeksi sonuçlarını açıklayacak. Ocak ayında sanayi üretimi endeksi, aylık bazda yüzde 2,8, yıllık bazda ise yüzde 1,8 azalmıştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 13 Nisan’da şubat dönemine ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini kamuoyuyla paylaşacak. Türkiye’nin cari işlemler hesabı ocakta 6 milyar 807 milyon dolar, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 1 milyar 228 milyon dolar açık vermişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 15 Nisan’da mart ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıklayacak. Böylece, yılın ilk çeyrek bütçe gerçekleşmeleri de netleşmiş olacak.
Türkiye’nin merkezi yönetim bütçe gelirleri şubatta 1 trilyon 353 milyar 593 milyon lira, giderleri ise 1 trilyon 329 milyar 226 milyon lira olarak gerçekleşmişti. TÜİK, 20 Nisan’da mart ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi ile şubat ayı tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini duyuracak. Bu veriler, üretim maliyetleri ve dış ticaret üzerindeki baskıları anlamak için önemli göstergeler sunuyor.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, 22 Nisan’da TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirilecek. Kurul, 12 Mart’taki toplantısında politika faizini yüzde 37’de sabit tutma kararı almıştı. TCMB, jeopolitik gelişmelerin maliyet kanalı ve iktisadi faaliyet üzerinden enflasyon görünümüne etkilerini yakından takip ettiğini belirtmişti.
Uluslararası Ekonomi Zirvesi, 9-12 Nisan tarihleri arasında “Büyük Dönüşüm, Dayanıklı ve Sürdürülebilir Bir Küresel Sisteme Geçişin Pusulası” temasıyla Sapanca’da düzenlenecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in zirvenin açılış konuşmasını yapması planlanıyor. Ekonomi, siyaset ve iş dünyasından önde gelen isimlerin katılacağı zirvede, enerji arz güvenliğinden dijital altyapılara, jeopolitik gerilimlerden global savunma stratejilerine kadar birçok alanda dönüşüm ele alınacak.
TÜİK, 22 Nisan’da nisan ayı tüketici güven endeksi sonuçlarını ve 2025 yılı dördüncü çeyreğine ilişkin hane halkı yurt içi turizm verilerini ilan edecek. Kurum, 29 Nisan’da ise nisan ayı ekonomik güven endeksi verileri ile mart ayı iş gücü istatistiklerini kamuoyuyla paylaşacak. Bu son veriler, istihdam piyasasının ve genel ekonomik algının güncel durumunu ortaya koyacak.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap