Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Almanya’daki forumda krizlerin alternatifsiz sistemleri kırılgan kıldığını belirtti. Türkiye’nin çözümünü anlattı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Almanya’nın Leipzig kentindeki Uluslararası Ulaştırma Forumu’nda (ITF) ulaştırma sistemlerinin geleceğini değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, son dönemde yaşanan krizlerin alternatifsiz sistemlerin kırılganlığını açıkça ortaya koyduğunu belirtti. Türkiye’nin ulaştırma politikalarını süreklilik, çeşitlilik ve esneklik üzerine inşa ettiğini vurguladı.
Bakan Uraloğlu, “İlerlemenin Temel Sütunları: Yönetişim, Yenilik ve İş Birliği” başlıklı oturumda dünya ulaştırma bakanlarına hitap etti. Ulaştırma sistemlerinde sürdürülebilirliğin önemine dikkat çeken Uraloğlu, sadece kapasite artışının yeterli olmadığını söyledi. Güvenilir ve her koşulda çalışır sistemlerin kurulması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin ulaştırma politikalarını süreklilik, çeşitlilik ve esneklik üzerine kurduğunu belirten Bakan Uraloğlu, tek bir hattı büyütmek yerine birden fazla güvenilir seçenek oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Bu yaklaşımın, krizlere karşı dayanıklılığı artırdığını dile getirdi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin bu stratejisinin somut örneklerini sıraladı. Orta Koridor’un güçlendirilmesi, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Zengezur Koridoru ve Kalkınma Yolu Projesi’nin bu kapsamda yer aldığını aktardı. Bu projelerin bölgesel bağlantıları güçlendirdiğini belirtti.
Kara yolu taşımacılığının çeşitliliği artık kabul edilirken, son gelişmeler kapasite artışının da önemini gösterdi. Bakan Uraloğlu, kara yolu taşımalarının deniz yoluna alternatif olamayacağını ancak mevcut çeşitliliğin yanı sıra kapasitenin de en üst seviyeye çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Ulaştırma sistemlerindeki dayanıklılığın yalnızca fiziksel altyapıyla sınırlı kalmadığını belirten Bakan Uraloğlu, süreçlerin etkinliğinin ve veri akışının sürekliliğinin de hayati önem taşıdığını söyledi. Bu doğrultuda sınır geçişleri ve lojistik süreçlerde işlemleri sadeleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Bakanlık, veri paylaşımını artırarak ve akışı hızlandırarak lojistik verimliliği yükseltmeyi amaçlıyor. Türkiye’nin sürdürülebilirlik ve iklim dayanıklılığı konusundaki kararlılığının bir göstergesi olarak düzenleyeceği COP31 organizasyonuna dikkat çekildi. Bakan Uraloğlu, COP31 bünyesindeki tematik ‘Ulaştırma Günü’ kapsamında mevkidaşlarını Türkiye’ye davet etti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap