Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde biyoçeşitlilik envanterinin tamamlandığını ve biyokaçakçılıkla mücadelede önemli adımlar atıldığını duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, bu özel günün yaşamın her alanındaki çeşitliliğin önemini vurguladığını belirtti. Yumaklı, bitkilerden hayvanlara, mikroorganizmalardan mantarlara kadar tüm canlı formlarının korunması ve küresel farkındalığın artırılması amacının altını çizdi.
Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin, çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir kullanımı ve genetik kaynaklardan elde edilen faydaların adil paylaşımı için kritik bir uluslararası anlaşma olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, bu yılın temasının “Küresel Etki İçin Yerel Hareket” olduğunu ifade etti. Yerel düzeydeki çabaların küresel biyoçeşitlilik kaybını durdurmada dönüştürücü bir güce sahip olduğunu belirtti.
Yumaklı, Kunming-Montreal Küresel Biyolojik Çeşitlilik Çerçevesi’ni, 2050’ye kadar doğayla uyumlu bir dünya hedefleyen küresel bir yol haritası olarak tanımladı. Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin envanterini çıkarmak ve korumak amacıyla Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’nin tamamlandığını ve güncellemelerin sürdüğünü söyledi. Bu proje kapsamında 918 uzman görev aldı ve 7 yıl sürdü.
Türkiye’nin coğrafi ve iklimsel özellikleri nedeniyle zengin bir biyoçeşitliliğe ev sahipliği yaptığını belirten Yumaklı, ülkenin Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan biyocoğrafik bölgelerinin kesişim noktasında bulunmasının bu zenginliği artırdığını dile getirdi. Elde edilen yaklaşık 2 milyon veri, Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı’na aktarıldı.
Nesli tehlike altındaki türlerin ve önemli alanların belirlenmesi amacıyla 2015’ten bu yana 81 ilde izleme çalışmaları yürütülüyor. 2013-2024 yılları arasında 103 tür eylem planı hazırlandı. Bu planlar, türlerin durumunu titizlikle takip ederek doğal ortamlarında korunmaları için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlıyor.
Nadir ve endemik bitki türlerinin korunması ve çoğaltılması için Elazığ’da bir Doku Kültürü Laboratuvarı kurulduğunu belirten Yumaklı, geleneksel bilgilerin Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilgi Yönetim Sistemi’ne entegre edildiğini ve bu sistemde yaklaşık 123 bin verinin kayıt altında olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin genetik kaynaklarının istismarını önlemek amacıyla biyokaçakçılıkla mücadele kapsamında Biyokaçakçılıkla Mücadele Bilgi Sistemi kuruldu. 2007-2025 yılları arasında farklı ülkelerden 181 kişi hakkında işlem yapıldı ve 99 vakada yaklaşık 51 milyon lira idari para cezası uygulandı.
Dünya genelinde ekosistemleri tehdit eden istilacı yabancı türlere karşı Türkiye, karasal, iç su ve deniz alanlarında projeler yürütüyor. TERIAS ve MARIAS projeleri kapsamında kritik alanlarda istilacı türlerin kontrol altına alınması hedeflendi. Bu çalışmalar sonucunda 177 istilacı yabancı türe ilişkin değerlendirme yapıldı ve veriler ‘TurİST’ sisteminde toplandı. Ulusal İstilacı Yabancı Türler Strateji ve Eylem Planı (2024-2035) tamamlandı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap